вторник, януари 03, 2012

с дете в германия. или как да го запишем в добро училище

Миналата седмица се наложи да превеждам на един курс за родители, чиито деца са в така наречените подготвителни класове. Сиреч, деца дошли в Германия без подготовка по немски и без финансови възможности за частно училище или учител. Деца, чиито родители сами все още се борят с езика и нямат изобщо представа какво се изисква от детето, по кой път ще поеме то след началното училище.

Немската училищна система, макар и европейска, е различна от българската. Не само по учебно съдържание и начин на преподаване, а и като структура. Не във всеки тип училище детето Ви може да стигне до зрелостни изпити и да има право на университет.

Много млади семейства, идвайки тук, имат други належащи задачи и разчитат изцяло на училището да интегрира децата им.

На този курс имаше родители от всички краища на света - от Балканите до Нигерия и Боливия. Някои живееха от години в Германия и все още се нуждаеха от преводач, други можеха да се представят, но не и да поддържат самостоятелно темата на разговора на немски език.

От курса научих, че повечето деца по разказите на родителите им са били в собствените си страни старателни и успешни в училище. Тук в Германия заради липсата на немски, отиват в подготвителните класове (internationalen Vorbereitungsklassen), където общуват с деца, които също като тях не говорят немски, а нивото на преподаване е елементарно и недостатъчно за немското училище; често ги връщат една година назад; трудно разбират за какво става въпрос изобщо в училище и това ги забавя с поне една година, в която самочувствието им е пострадало, а и не могат да получат помощ вкъщи.

Ако всичко приключваше с тази една година, ще си каже човек, ок ще я изтърпим и после детето отива в редовен клас и продължава напред. Да обаче, тук не винаги се отива към положителен развой на ситуацията. При липса на добри оценки средно над 4.5 по българската скала за оценяване (по немската система има различни изисквания във всеки Бундесланд), детето го пращат в училище (Real Schule /нещо като техникум в БГ/; Werkrealschule; Hauptschule /нямат аналог, но става въпрос за много ниско ниво на преподаване и научаване/), в което то няма да има право да направи обща матура и да кандидатства в университет. Да, ако покаже добри резултати, има отлични оценки и се успее да се премести, или учи допълнително още една или две години във вечерна гимназия например, тогава има шанс да завърши с матура, но много често пътят е доста по-труден и дълът. Труден, защото в училището, в което е ученикът или ученичката са били, нивото на преподаване е много по-ниско, а останалите деца не са мотивирани, така както в Гимназията (Gymnasium). Гимназията в Баден-Вюртемберг и доста други бундесленди е все още една от реалните възможности детето ви да получи образование на ниво.

Когато аз записах сина си за последните два месеца в началното училище (Грундшуле/Grundschule) в квартала, класната му направи всичко възможно, за да го прати в подготвителен клас /Förderklasse или т.нар. Internationale Vorbereitungsklasse/, въпреки че той беше учил немски две години в България. Аз настоях, той да си остане в редовния клас като гост ученик (понеже вече беше завършил българския 4ти клас), за да свикне в немската среда и да сравним какво учат в немския четвърти клас и какво трябва да знае вече в пети. Въпреки увещанията на класната, че той няма да се справи, след втория месец вече на тестовете имаше между 3 и 4 (по българската скала). Беше започнал да се ориентира в програмата и да разбира за какво става въпрос в часовете, но му липсваха думи и самия той не можеше да се изразява свободно. Да, при всяко дете е различно, но тук искам да покажа, че е добре да имате доверие на детето и да не разчитате единствено на мнението на учителите. Накрая на годината, след като бяха минали два месеца, класната сама ми каза, че детето учи бързо, но му липсва много, за да се справи в Гимназията, за която вече го бях записала за следващата година. Ако в този случай зависеше от нея, тя никога нямаше да му даде препоръка за гимназия. До тази учебна година 2011/2012 в Баден-Вюртемберг от т.нар. Препоръка от класния ръководител зависеше бъдещето на детето в училище. При несъгласие на родителите, детето можеше да бъде записано в гимназия само след допълнителни тестове.

Добрата новина е, че тази система с препоръките от началното училище в Баден-Вюртемберт догодина ще отпадне.
В този пост нямам за цел да опиша как стоят нещата в цяла Германия, а за какво да се внимава, когато планирате да местите детето в немско училище. В Баден-Вюртемберг има разпоредба според която по преценка на училището детето може да започне в гимназия или реалшуле на пробен период не по-дълъг от 1 уч. година, когато се предположи, че детето може да навакса езика и когато то е посещавало еквивалентно училище. *За Баден-Вюртемберг Тук на немски ) Ако детето покаже развитие и няма двойки (съответно 5 по немската) за края на срока, няма причина то да не продължи да учи в гимназията. В Германия гимназията започва от 5ти клас. Приемът се обсъжда лично с директора на училището, когото трябва да уверите, че ще подкрепяте детето, че ще му намерите допълнителен курс по немски и т.н. Той ще поиска оценките му от началното училище. Гимназиалното средно образование не е непостижимо високо.  Учат се два чужди езика най-често. Въпреки че в началното училище се учи език, той не е на такова високо ниво, което да не може да се навакса, по-скоро са песни и игри отколкото граматика. В Баден-Вюртемберг е най-често френски до 4ти клас, но в 5ти клас много деца започват с английски като първи и латински втори, или френски първи и английски като втори. Добре е предварително да сте се информирали от сайта на училището или чрез лична среща, какви са профилите в съответната гимназия, в която искате да учите. Казвам да учите, защото и вие ще напредвате по немски заедно, пишейки домашни :) Заслужава си да дадете шанс на детето да мине най-бързо и добре през тази система и да има неограничен избор, когато завърши 12 клас. Може да проверите и за гимназии със спортна насоченост. Там със сигурност ще има тестове по съответните спортове. Дипломата от гимназията дава неограничен избор на специалности в университета.

Друг вариант е детето да получи право на ограничена матура (да прави т.нар. Mittlere Reife - имат различни имена даже според провинцията, кликнете линка, за да ги видите), ако е завършило Realschule. Възможностите при нея са ограничени (има право само на определени специалности в някои висши или полувисши учебни заведения както и да прави т.нар. Ausbildung - три годинии за продавач, фризьор, козметик, секретарка, механик, и тн., при което се учи 1/2 дни седмично, а през останалото време се работи. Отварям скоба. Има фирми, които търсят млади хора за професионално обучение в технически професии (Ausbildung) като Сименс например. Те заплащат около 800 евро месечно по време на т.нар. дуално обучение. В повечето специалности обаче заплащането е около 400 до 650 евро. Това не е висше образование, но в някои случаи може да е стъпка към такова.

Условията за всяка провинция (бундесланд) са различни и непрекъснато се правят промени. В Баден-Вюртемберг например от 2012 започна смесена форма т.нар. Gesamtschule, при което смяната на типа училище вътре в самото училище е възможна. Най-често на сайта на училището, в което искате да запишете детето има информация какъв вид диплома има възможност да се получи накрая. Искрен съвет от мен, да отделите наистина време за намиране на тази информация и да си знаете правата, защото това е инвестиция за много дълго време напред и дава до голяма степен насока в живота. http://www.inpact-rlp.de/eBooks/Wegweiser.pdf - това е документ, как става признаването на различните видове дипломи в провинция Райнланд Пфалц. Има и добро описание на различните степени и какво дават те при завършване на училище.

Тук добавям линк към поста за типовете детски градини. Без да претендирам за изчерпателност, смятам, че моят опит ще ви бъде полезен и ще ви спести време, както и ще знаете какво да питате, когато се стигне до избор на градина. Детската градина е за мен най-добрия вариант за лесно научаване на език, тъй като детето се потапя в тази среда и учи без натиск.

18 коментара:

  1. Здравейте,
    Статията ви е много полезна за българи ,които не са се сблъскали със системата.
    Интересува ме как разбрахте,че по закон може детето да присъства 1 срок в гимназията ,независимо от препоръките на учителката?Това само за Беден Вютемберг ли важи или за цяла Германия?Как се казва този закон?
    Ако не сме съгласни с въпросната препоръка (не живеем в Баден вютемберг) към коя служба трябва да се обърнем ,за да се проведат изпити за доказване на противното?
    Възможно ли е да се проверяват оценките по време на основнот образование по време на целия срок и да се срещаме с класния ръководител като непрекъснато доказваме подбрение?Съществува ли като вариянт частна гимназия ,с цел да се избегне реал шулето?Все пак доколкото разбирам попадне ли детето в коловоза на реал шулето висшето образование е почти невъзможно.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, статията няма как да е изчерпателна, а е повод родителите да разберат, че трябва да настояват, да питат и да си търсят правата. Всяка Бундесланд и даже отделни райони вътре в Бундесланда могат да вземат различни решения. Това че имаме право на 6 месеца, ми беше казано от самата директорка. Също така излизат и промени. В Баден-Вюртемберг напр. вече задължителния характер на препоръките отпадна и родителите имат право да решат дали детето им ще тръгне в гимназия или друг тип училище след 4 клас. За частните гимназии не мога да ви кажа как стоят нещата, но те могат, ако поискате среща с ръководството, за да разберете какви са им условията и да имате шанс в личен разговор да ги убедите, че детето може да се справи. Чела съм само, че има училища и държавни също, които правят изключения и например не пишат оценки по някои предмети за определен период, за да се намали стреса и т.н. Мисля, че е добре да поискате среща и да поискате да Ви обяснят какви са възможностите.
    И да, имате право, попадне ли в коловоза на реалшулето, след това става по-трудно изкачването до университет, защото реалшулето има други цели.
    Информация за официалните разпоредби на всяка провинция е най-добре да вземете от самия Schulamt или да потърсите контакти в Kultusministerium на Вашия бундесланд, щом като вашето училище не ви съдейства. Стандартно, когато има несъгласие се прави тест и от самата гимназия, в която искате да го запишете могат да Ви информират как протича.
    Успех

    ОтговорИзтриване
  3. http://www.lokalkompass.de/hattingen/leute/sie-sprechen-kaum-deutsch-und-sind-auf-dem-gymnasium-d227484.html
    Също така от учителски форуми разбирам, че има много деца, които изобщо без немски са записани в горни класове на гимназия и с помощта на частни уроци или VHS (Volkshochschule) учат успоредно интензивно немски.

    ОтговорИзтриване
  4. Ein entsprechendes Dokument mit Übersichtsdarstellung findet sich bei der Kultusministerkonferenz:
    http://www.kmk.org/schul/ueberg.htm (Stand der Informationsschrift: März 2006) Die Kultusministerkonferenz kann Ihnen dazu sicher auch weitere Auskünfte geben.
    Die detaillierten Regelungen für die einzelnen Länder werden sich wahrscheinlich nur über die Kultusministerien recherchieren lassen.

    ОтговорИзтриване
  5. Hessen Regelungen Schullaufbahn
    http://www.schulserver.hessen.de/frankfurt/liebig/beratung/schullaufbahn.pdf
    Baden-Württemberg
    http://www.landesrecht-bw.de/jportal/?quelle=jlink&query=VVBW-2206-KM-20080801-SF&psml=bsbawueprod.psml&max=true#ivz4
    Schulberatung Bayern
    http://www.schulberatung.bayern.de/schulberatung/bayern/schullaufbahnberatung/schullaufbahnen/grundschule/index_05282.asp

    ОтговорИзтриване
  6. Много благодаря!Ще прочета изпратените линкове на документи
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. и също така внимавайте, ако във вашето училище децата са разделени на клас германчета и клас други. има такива случаи, дали правомерно или не и как са оправдани тези решения не зная, но така се създава едно усещане за ние и друите и децата го попиват.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте,Жана статията е много полезна и ви благодаря ,като майка н атри деца които тепърва ще се сблъскват в немската училищна система,сега чакаме да ни приемат в детска градина .Ще се радвам ако споделите нещо за предучилищната подготовка,голямата ми дъщеря навършва 5 години през ноември и все още не знам дали и тук започват на 5 предучилищната подготовка както в България. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте СилвияСелин, аз сравнително отскоро имам професионални впечатления от една детска градина,а сега чета и общо за детските градини и предучилищната подготовка. (която е далеч от истинска подготовка според моето разбиране от България) Ще напиша пост, когато събера повече информаниция, но Вие можете да ми пишете на peperudi (at ) gmail (dot) com , за да се свържем по скайп например. поздрави

      Изтриване
  9. Здравейте, отдавна не е писано по темата, но бих искала да споделя опита си до тук. От 2013 работя в Германиял Синът ми тази година завърши 8 клас в немската гимназия в България. Реших да го взема сега при мен, за да сме заедно. Тук се сблъсках с проблема, че не искаха да го приемат в гимназията в града, в който живеем.Искаха на всяка цена да му проведат приемен изпит за гимназия.След като си потърсих правата в Шулбератунгсщелле оттам ми отговориха, че подобен изпит може да се проведе и в края на учебната година.Детето ми все пак е само от 2 седмици тук.Освен това е възможно като втори чужд език да се посочи български и детето да полага изпит по български език.
    Записах го в гимназията в съседния град и ще му се налага да пътува, но учителите с които разговарях ми казаха, че имат опит с такива деца и ми дадоха надежда. Надявам се нещата да се развият добре. При всички положения ще помагам с домашни и учене, но въпросът ми е с немския език, какъв курс или наххилфе да избера, за да се занимава допълнително с езика.Имате ли опит с организации, които помагат в това отношение.Благодаря Ви предварително за отговорите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз съм благодарна, че споделяте по темата, защото съм сигурна, че ще бъде полезно и за други родители. Допълнителните занимания по немски език са ангажимент на общината (Kommune), което означава, че за всеки град е решено и организирано различно. Към някои начални училища се организират курсове, но те са за начинаещи и по-малки ученици. За деца, които вече имат някакво ниво на немски остават частните школи. Курсове по немски към VHS т.нар. Volkshochschule са добра алтернатива. В Карлсруе например, според дохода на семейството в рамките на т.нар. Bildungs-und Teilhabepacket има възможност и за големи отстъпки в цените на тези курсове. Jugendamt също предлагат при нас курсове. За подпомагане на разговорния немски на нас много ни помогна спортния клуб и групата по театър, но това зависи от наклонностите на детето. Индивидуалната помощ за справяне в училище във вид на Nachhilfe също е решение.

      Изтриване
  10. Здравейте Жана, благодаря за отговора. От училището ни предложиха вариант, когато другите деца имат латински и френски, моят син да посещава часовете по немски в 5 клас, което според мен е страхотно.
    Единственото, което ме притеснява е, че учителите са казали на моя син, че тази година няма да получава оценки.Това според мен ще го демотивира и как да разбера дали има напредък, ако не получава оценки.Смятам да говоря с учителите за това.
    По отношение на материала,който учат в 8 клас, съвпада горе долу с това,което са учили в България в 7 клас, т.е всичко му е познато. Остава да навакса с езика и да преодолее страха си от говорене. Много ми се иска да се справи.
    Иначе спортния клуб беше първото, на което се записахме, много преди училището

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Нуршен. След три месеца ми предстои преместване в Германия със синовете ми. Те са в 8 и 2 клас.Много бих искала да се свържа с вас за съвет

      Изтриване
  11. във фейбук има активни групи на български майки, чиито деца са ученици в Германия. там също може да потърсите съвети и да прочетете колко различно отношение има в различните градове на Германия и да намерите евентуално подкрепа.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте! Много полезна информация! Благодаря Ви за отделеното от Вас време в помощ на другите!
    Искам да помоля, ако някой има по-подробна информация за гимназиите със спортна насоченост, да сподели! Интересува ме това обикновени гимназии в които има паралелки със спортна насоченост ли са, или изцяло спортни гимназии. Дали правилно съм разбрала, че те също дават възможност при успешно завършване да се продължи във висше учебно заведение и дали има ограничения, т.е. да се продължи само във висши спортни академии например. И изобщо всичко, което касае приема в една такава гимназия и последващите възможности за развитие ще ни бъде от полза, за да се ориентираме, за какво да се борим :)

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте! След като се нарича гимназия (Gymnasium) би трябвало да може да направи нормалната Абитур, т.е. да може да кандидатства навсякъде, но се преподават по-малко други предмети за сметка на спорта http://de.wikipedia.org/wiki/Sportgymnasium. Мисля, че можете да попитате във Вашия град в Шуламт (Schulamt) всичко свързано с този въпрос. Ако сте намерили конкретно училище през интернет, може да запитате чрез имейл или по телефон. Най-често на сайтовете на училищата се публикува тази информация - колко и какви часове се преподават във всеки клас и какъв вид диплома (Abschluss) предлага. Ако имате трудности с езика, е най-добре някой да попита от Ваше име или да дойде с Вас да превежда. Както и в България, така и в Германия има добри и не толкова добри гимназии. Едно проучване на квартала, района и рейтинга на училището, например какви са средните оценки от матурата е добро начало. Но това е моят личен опит. Пожелавам успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за насоките! Ще направя точно такова проучване. Надявам се да имам какво полезно да споделя след време :) Успех на всички!

      Изтриване
  14. Анелия Трифинова10/13/2016 7:23 пр.об.

    Сега като се зачетох ми стана много интересно и се чудя.... На мен детето ми учи в София, в частна гимназия Uwekind. Там се изучава много активно немски език и смея да твърдя, синът ми свободно борави с него, както и е наясно с нормите в езика. И сега... ако искаме да се преместим в Германия и да го запишем там в някоя гимназия, ще ни трябва препоръка от преподавател в България, която да служи за постъпване в гимназия в Германия ли?

    ОтговорИзтриване

Отворено за въпроси и мнения :))